پدیده بیابانزایی چهارمحال و بختیاری را تهدید میکند/تنها راه مقابله ایجاد پوشش گیاهی است
تور خبری خبرنگاران چهارمحال و بختیاری بهمناسبت روز جهانی مقابله با بیابانزایی با حضور مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان در پارک جنگلی پروز لردگان برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری فارس از شهرکرد، تور خبری خبرنگاران چهارمحال و بختیاری بهمناسبت روز جهانی مقابله با بیابانزایی با حضور مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری در پارک جنگلی پروز لردگان برگزار شد.
علی محمدیمقدم در این تور خبری با بیان اینکه از ظرفیتهای منابع طبیعی میتوان برای جذب گردشگر استفاده کرد، گفت: اگر بتوانیم پارکهای جنگی را در سطح استان توسعه دهیم، میتوانیم در جذب گردشگر و توسعه استان موفق شویم.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری در ادامه با بیان اینکه پدیده بیابانزایی امروزه یکی از تهدیدات اصلی منابع طبیعی و محیط زیست است، خاطرنشان کرد: این پدیده در استان ما در حال شکلگیری است و نشانههای این پدیده زنگ خطری برای مسؤولان ما است.
مدیریت ریسک خشکسالی راهی برای جلوگیری از خسارات پدیده بیابانزایی
وی با بیان اینکه عوامل انسانی، کمبود بارش، خشکسالی و فرسایش خاک به پدیده بیانزایی کمک میکند، افزود: ما نمیتوانیم جلوی خشکسالی را بگیریم اما میتوان با مدیریت صحیح ریسک خشکسالی از خسارات فراوان آن جلوگیری کرد.
محمدیمقدم اضافه کرد: نرخ فرسایش خاک در چهارمحال و بختیاری چندین برابر نرم جهانی است و مهمترین کار در جلوگیری از فرسایش خاک مدیریت حوزه آبخیز با احداث بندهای خاکی و سنگی ملاتی است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با تاکید بر اینکه در مدیریت جامع آبخیز مشارکت مردم و انسجام برونسازمانی باید مدنظر قرار بگیرد, بیان کرد: خروجی اقدامات دستگاههای دولتی باید منجر به توسعه پایدار شود.
وی ادامه داد: فاز دوم پروژه جایکا با همکاری کشور ژاپن در ۶ استان از جمله چهارمحال و بختیاری از امروز آغاز شد که هدف اصلی اجرای این طرح تثبیت خاک، تولید آب و پایداری در حوزه آبخیز است.
محمدیمقدم تقویت ساختار منابع طبیعی را یکی از راههای حفاظت از عرصههای منابع طبیعی عنوان کرد و گفت: باید در حفاظت از عرصههای منابع طبیعی به مسائل مرتبط در حوزه آبخیز از جمله کشاورزی، دامداری، مرتع، جنگل، آب و گردشگری توجه کرد و با مشارکت مردم در حفظ عرصههای منابع طبیعی گام برداشت.
افزایش 400 برابری اعتبارات ملی آبخیزداری
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری از افزایش 400 برابری اعتبارات ملی آبخیزداری در سالجاری خبر داد و اظهار کرد: این اعتبارات از صندوق توسعه ملی به دستور مقام معظم رهبری برای اجرای طرحهای آبخیزداری اختصاص پیدا کرده است و مسؤولان استانی باید در سفر ریاست جمهوری مسئله آبخیزداری، آبخوانداری و حفاظت از منابع طبیعی را بهعنوان یک مطالبه مطرح کنند.
وی افزود: رویکرد ادارهکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری تفکیک متخلفان و بهرهبرداران محلی از منابع طبیعی است و این اداره با زیادهخواهانی که به طبیعت آسیب میزنند بهشدت برخورد میکند.
محمدیمقدم با بیان اینکه تأمین علوفه تنها یکی از کاربردهای مرتع است، خاطرنشان کرد: میتوان از مرتع برای کاشت گیاهان دارویی و خوراکی استفاده و مراتع را احیا کرد؛ همچنین میتوان با جنگلکاری اقتصادی از فرسایش خاک جلوگیری بهعمل آورد و بهرهبرداران ملی را نیز منتفع کرد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری تنها راه مقابله با بیابانزایی را ایجاد پوشش گیاهی عنوان کرد و گفت: فرسایش خاک میتواند عمر مفید سدها را کاهش دهد و خساراتی که فرسایش خاک سالانه در سه سد کارون 3، کارون 4 و سد شهید عباسپور وارد میکند بالغ بر 64 میلیارد تومان است در حالیکه میتوان با اختصاص پنج درصد از درآمد این سدها طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری را در بالادست انجام داد و از فرسایش خاک و بیابانزایی جلوگیری کرد.
بین دو کلمه بیابانزایی و بیابانزدایی تفاوتهای بسیاری وجود دارد
هومان خاکپور در ادامه این تور خبری در پارک جنگلی پروز با بیان اینکه روز جهانی مقابله با بیابانزایی در سال 1994 برای نخستینبار نامگذاری شد، گفت: بین دو کلمه بیابانزایی و بیابانزدایی تفاوتهای بسیاری وجود دارد و بهکار بردن کلمه بیابانزدایی کاملا اشتباه است، زیرا بیابان یک اکوسیستم است و در آن تنوع گیاهی و جانوری بسیاری برای برخی از حیوانات وجود دارد.
وی ادامه داد: بایستی با بیابانزایی از بیابانی شدن مرتع، تالاب، جنگل جلوگیری کنیم و باید گفت تخریب منابع طبیعی موجب افت سفرههای زیرزمینی، شور شدن زمینهای کشاورزی، فرسایش خاک و ... میشود.
وضعیت نابسامان منابع طبیعی در کشور
مسئول روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آّبخیزداری چهارمحال و بختیاری در پایان با تأکید بر نقش مؤثر رسانهها در آگاهیبخشی در حوزههای منابعطبیعی، بیان کرد: میتوان با همکاری رسانهها وضعیت نابسامانی که بر منابع طبیعی کشور حاکم شده است را پشت سر گذاشت و از تخریب سرزمین جلوگیری کرد.
کشت گیاهان دارویی و گونههای جنگلی مثمر و غیرمثمر در مراتع لردگان
ایمان اسکندرینژاد در ادامه این تور خبری در منطقه هرمو و سرنجد شهرستان لردگان با بیان اینکه از سال 1394 کشت گیاهان دارویی و جنگلکاری اقتصادی برای تعادل ورود دام به مرتع در دستور کار ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری قرار گرفته است، گفت: در همین راستا تغییر معیشت برای کسب درآمد دامداران در دستور کار قرار گرفت و 520 هکتار از اراضی شهرستان لردگان زیر کشت گیاهان دارویی از جمله رنگدانه و گونههای جنگلی اقتصادی ازجمله بنه، بادام، بلوط، انجیر و گلابی وحشی قرار گرفت.
رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان لردگان با اشاره به اهمیت مشارکت مردم در حفظ مراتع و عرصههای منابع طبیعی، خاطرنشان کرد: بندهای خاکی که در گذشته توسط جهاد سازندگی احداث شده بود توسط مرتعداران ترمیم و همچنین بندهای خاکی جدید توسط مردم احداث شد.
وی ادامه داد: بیشترین آسیبی که هماکنون سطح زیر کشت گیاهان دارویی و گونههای جنگی را در شهرستان لردگان تهدید میکند، حمله ملخها است که برای جلوگیری از آسیب اقداماتی در این راستا توسط بهرهبرداران در حال انجام است.
اسکندری در پایان کاشت درختان مثمر و غیرمثمر جنگلی را راهی برای مقابله با بیابانزایی عنوان کرد و افزود: رشد خار در مرتع نشاندهنده فقیر شدن مرتع است و بایستی برای مقابله با این موضوع پوشش گیاهی را بهوسیله کاشت گونههای گیاهی و مرتعی احیا کرد.
ارسال به دوست