مراتع ظرفیت‌های اقتصادی و فراموش‌شده فراوانی دارند

تاریخ انتشار : 1399/03/24 - ساعت انتشار: ١١:٠٠ - گروه خبری : اخبار قدیمی

معاون دفتر امور مراتع سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری با اشاره به ظرفیت‌های فراوان اقتصادی مراتع، گفت: طرح‌هایی چون پرورش گیاهان دارویی، زراعت چوب، زنبورداری و گردشگری از جمله این پتانسیل‌ها است.

به گزارش روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری؛  مصطفی بیگدلی معاون دفتر امور مراتع سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری در سفر به چهارمحال و بختیاری و بازدید از پروژه های مرتعداری شهرستان فارسان  با اشاره به ظرفیت‌های فراوان اقتصادی مراتع، گفت: طرح‌هایی چون کشت گیاهان دارویی، زراعت چوب، زنبورداری و گردشگری از جمله این پتانسیل‌ها است.  

 

وی با بیان اینکه ۸۴/۸ میلیون هکتار مرتع در کشور موجود است که این میزان ۵۲ درصد سطح منابع کشور را تشکیل می‌دهد، اضافه کرد: مراتع نقش مهمی در تولید علوفه، ارزش‌های زیست‌محیطی و گردشگری دارد.

معاون دفتر امور مراتع سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری با بیان اینکه مراتع کشور به دوبخش متراکم و نیمه‌متراکم تقسیم می‌شود، ادامه داد: ۷/۲ میلیون هکتار از مراتع کشور با درصد پوشش گیاهی بالای ۵۰ درصد متراکم است و ۲۵ میلیون هکتار با ۲۵ تا ۵۰ درصد پوشش گیاهی نیمه‌متراکم است.

۳۰۰ هزار پروانه چرا برای ۹۵۱ هزار خانوار بهره‌بردار صادر شده است

وی با بیان اینکه برای استفاده صحیح از مراتع باید تاریخ ورود دام به مرتع، مدت چرا و ظرفیت مراتع کشور مشخص باشد، افزود: ۷۷ میلیون هکتار از مراتع کشور ممیزی شده و ۳۰۰ هزار پروانه چرا برای ۹۵۱ هزار خانوار بهره‌بردار صادر شده است.
بیگدلی با بیان اینکه عرصه‌های منابع ملی براساس ماده ۳ قانون حفاظت و بهره برداری از مراتع و جنگل ها باید دارای طرح باشد از این رو در ۳۴ میلیون هکتار از مراتع کشور طرح مرتع‌داری اجرا شده است، اضافه کرد: از این میزان ۲۰ میلیون مرتع در قالب اجرای پروژه‌های مرتع‌داری به بهره‌برداران پرداخت شده است.
وی با اشاره به اینکه تاکنون ۳۸ هزار و ۵۰۰ سامانه عرفی در کشور تشکیل شده است، عنوان کرد: بهره‌بردار دارای پروانه چرا موظف است براساس تعداد دام، ظرفیت مرتع و زمان ورود به مرتع مدیریت چرا را اجرا کند.
معاون دفتر امور مراتع سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری با بیان اینکه اگر پوشش گیاهی حفظ شود سیلاب و فرسایش خاک کاهش می یابد، گفت: باید در زمان ورود دام به مرتع، پوشش گیاهی با رشد مناسب به مرحله گل‌دهی رسیده باشد.
وی با بیان اینکه اگر مدیریت مرتع و چرا به درستی اجرا شود دیگر نیازمند اجرای پروژه‌های زمان‌برد و پرهزینه اصلاح و احیای مراتع نخواهیم بود، اظهار داشت: نگاه به مرتع صرفا نباید تولید علوفه برای دام باشد چرا که مرتع ظرفیت‌های درآمدزایی فراوانی دارد که باید به بهره‌بردار آموزش داده شود.

کشت گیاهان دارویی، زراعت چوب، زنبورداری و گردشگری از جمله پتانسیل‌های مراتع است

بیگدلی با بیان اینکه طرح‌هایی چون کشت گیاهان دارویی، زراعت چوب، زنبورداری و گردشگری از جمله این پتانسیل‌ها است، توضیح داد: با اجرای این طرح‌ها و افزایش درآمد بهره‌بردار، به مرور زمان تعداد دام در مراتع کاسته می شود.

دام موجود در کشور دو برابر ظرفیت مراتع است

وی با بیان اینکه بزرگترین مشکل در کشور وجود دام مازاد در مراتع است که دو برابر توان مراتع است، توضیح داد: برای اینکه پوشش گیاهی مناسب را حفظ کنیم نباید همه آن را صرف تهیه علوفه برام دام بکنیم بلکه باید مقداری برای سال‌های بعد ذخیره شود.

معاون دفتر امور مراتع سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری با بیان اینکه اختصاص اعتبارات به بخش مراتع بسیار ناچیز است، گفت: اما در چند سال اخیر با عنایات ویژه مقام معظم رهبری و اختصاص اعتبار از صندوق توسعه ملی به این بخش توانسته‌ایم اعتبارات خوبی را دریافت کنیم در سال ۹۷ ، ۵۹ میلیارد تومان، سال ۹۸، ۸۶ میلیارد تومان و در سال ۹۹ ، ۸۳ میلیارد تومان اعتبار به بخش مراتع اختصاص داده شده است.

وی با بیان اینکه توقع ما از استان‌ها این است که اعتبارات را به درستی استفاده کرده و توجه ویژه به بخش مرتع داشته باشند چرا که مرتع مادر منابع طبیعی است، افزود: مرتع ظرفیت و پتانسیل بالایی دارد که می‌توان با مشارکت مرتع‌دار در حفظ آب و خاک کشور سهیم باشیم. 

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج