برگزاری نشست پاسداشت روز جهانی مقابله با بیابان زایی

تاریخ انتشار : 1399/03/29 - ساعت انتشار: ٠٩:٣٨ - گروه خبری : اخبار قدیمی

نشست سه جانبه اصحاب رسانه، تشکل های مردم نهاد و مسئولان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری در راستای پاسداشت روز جهانی مقابله با بیابان زایی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری، نشست سه جانبه اصحاب رسانه، تشکل های مردم نهاد و مسئولان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری در راستای پاسداشت روز جهانی مقابله با بیابان زایی برگزار شد.

در این نشست علی محمدی‌مقدم مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه 86 درصد مساحت استان را عرصه‌های منابع طبیعی تشکیل می‌دهد، گفت: با مشارکت مردم، منابع طبیعی پویا و محیط زیستی سالم خواهیم داشت.

وی خاطرنشان کرد: توسعه پایدار باید بر حفظ منابع طبیعی استوار باشد.

 

وی با بیان اینکه در استان ما مشارکت مردمی در مقابله با عوامل تخریب منابع طبیعی بسیار پررنگ است، افزود: طی سه سال اخیر تجهیزات و اعتبارات از سوی مدیریت بحران برای اطفای حریق و آتش سوزی تخصیص نیافته است، لذا از دستگاه‌های متولی می‌خواهیم حداقل 60 نقطه بحرانی استان را تجهیز کنند.

   

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه اگر در الگوی کشاورزی تجدیدنظر نشود، کشاورزی در استان روبه نابودی می‌رود، تشریح کرد: توسعه پایدار باید منتج به پایداری عوامل تولید شود که مهمترین آن آب و خاک است؛ این در حالی است که کشاورزی فعلی به هیچ عنوان با این هدف همخوانی ندارد.

ظهور نشانه‌های بیابانی شدن حتی در زاگرس!

 

هومان خاکپور رئیس اداره آموزش و ترویج منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری نیز با بیان اینکه نشانه‌های بیابانی شدن در بسیاری از مناطق کشور قابل مشاهده است، گفت: در منطقه استراتژیک زاگرس که 45 درصد از آب‌های شیرین کشور را تأمین می‌کند بروز نشانه‌های بیابانی شدن دور از ذهن است اما واقعیت دارد.

 

 وی بر لزوم تجدیدنظر در نحوه مدیریت و بهره‌برداری از منابع تاکید کرد و افزود: بسیاری از دشت‌ها در وضعیت بحرانی قرار دارند.

   

خاکپور با اشاره به اینکه برداشت ما از آب‌های زیرزمینی بیش از ذخیره است، عنوان کرد: طبق آمار نهادهای متولی 70 درصد از ذخایر آب‌های زیرزمینی برداشت شده است.

   

فرونشست زمین سرآغاز پدیده بیابان‌زایی است

 

رئیس اداره آموزش و ترویج منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری فرونشست زمین را شروع پدیده بیابان‌زایی دانست و گفت: فرونشست زمین پدیده‌ای غیرقابل برگشت است.

 

وی اظهار داشت: همه دشت‌های استان با چالش جدی آب مواجه است و نشانه‌های تبدیل آن‌ها به کانون‌های گرد و غبار نمایان شده است.

 

خاکپور با بیان اینکه قبل از این توسعه‌یافتگی بی‌قاعده پیشینیان ما منابع آب را به خوبی مدیریت می‌کردند، یادآور شد: عمده برداشت آب در گذشته از چشمه و قنات‌ها بوده است.

 

رئیس اداره آموزش و ترویج منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: در حال حاضر بیش از 70 درصد آب‌های قابل استحصال برداشت شده و این در حالی است که استاندارد جهانی آن 20 درصد است.

 

وی ادامه داد: موارد مذکور در کنار هم بیابانی شدن را حتی در منطقه‌ای مثل زاگرس قابل انتظار می‌کند.

 

خاکپور بیابان‌زدایی را یک اصطلاح غلط عنوان کرد و افزود: بیابان یک اکوسیستم است مانند مرتع، جنگل و ...مؤلفه‌های اقلیمی خاص خود را دارد و وظیفه ما جلوگیری از تبدیل سایر اکوسیستم‌ها به بیابان است.

 

رئیس اداره آموزش و ترویج منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: به واسطه نوع رفتار و بهره‌برداری‌های غیراصولی خود از سایر عرصه‌های طبیعی آن‌ها را به بیابانی شدن نزدیک کرده‌ایم.

گلایه سمن‌ها از نبود تجهیزات مهار آتش

در ادامه نشست دبیر تشکل‌های زیست‌محیطی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه 9 سمن ثبت شده در این حوزه در استان فعال است، گفت: فرهنگ‌سازی و تنویر افکار عمومی و مهمتر از آن مطالبه‌گری وظیفه تشکل‌های مردم‌نهاد است.

 

شاهرخی اظهار داشت: عدم محافظت کافی از عرصه‌های منابع طبیعی آسیب‌پذیری آن‌ها را در برابر آتش‌سوزی بیشتر می‌کند.

 

در ادامه دو تن از نمایندگان سازمان‌های مردم‌نهاد مشکلات خود را مطرح و از نبود تجهیزات لازم برای مهار آتش‌سوزی گلایه کردند.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج