اجرای  طرح های آبخیزداری و آبخوانداری در استان چهارمحال و بختیاری با اهمیت می باشد

تاریخ انتشار : 1399/08/24 - ساعت انتشار: ١٦:٥٨ - گروه خبری : اخبار قدیمی

در  صورت اجرای عملیات آبخیزداری به منظور کنترل رواناب ها و فرسایش خاک در سایه مشارکت جوامع محلی می توان به منابع آبی سالم و پایدار و در نهایت به توسعه پایدار و معیشت خوب و سلامت انسان ها دست یافت.

 مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان چهارمحال و بختیاری در مصاحبه با خبرنگار پیام طبیعت اظهار داشت حفاظت از دو عنصر اصلی منابع طبیعی یعنی خا‌ک و گیاه و بهره برداری درست و پایدار از آنها با تولید و پایدار سازی منابع آبی ارتباط مستقیم دارد . 

سید اسماعیل صالحی ادامه داد در صورتیکه اقدامات لازم در حفاظت واحیا خاک و پوشش گیاهی که همان آبخیزداری است صورت نپدیرد ، منابع آب مانند رودخانه ها ، چشمه ها و ابخوان ها در معرص نابودی قرار خواهند گرفت.

 وی گفت در حال حاضر شرایطی مانند بهره برداری نادرست از جنگل ، تغییر کاربری اراضی بدون توجه به استعداد اراضی ، چرای بی رویه دام و وجود دام مازاد در عرصه های جنگلی و مرتعی ، آتش سوزی و فعالیت های عمرانی غیر اصولی از مهمترین تهدید های حوزه های آبخیز به شمار می روند که پیامد های آنان تخریب خاک و پوشش گیاهی است که منجر به کاهش منابع ابی از نظر کمی و کیفی ، سیلاب های مخرب ، رانش زمین کاهش حاصلخیزی خاک و تشدید فرسایش می گردد که نهایتا علاوه بر تغییر شرایط محیطی به کاهش تولید و فقر منجر خواهد شد. 

صالحی افزود در صورت اجرای عملیات آبخیزداری به منظور کنترل رواناب ها و فرسایش خاک که در سایه مشارکت جوامع محلی امکان پذیر است می توان به منابع آبی سالم و پایدار و در نهایت به توسعه پایدار و معیشت خوب و سلامت انسان ها دست یافت. 

مدیرکل منابع طبیعی و ابخیزداری چهارمحال و بختیاری گفت با توجه به توپوگرافی استان ۸۰ درصد بارش ها به صورت روان آبهای سطحی از دسترس خارج می گردند.

 وی افزود اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری جهت مهار نزولات جوی و تقویت سفره‌های آب زیرزمینی و کاهش خسارات سیل بسیار موثر می باشد .

صالحی گفت به همین منظور اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری با مطالعات حوضه های آبریز استان و هدایت برنامه‌ها و فعالیت‌های عمرانی در این حوزه‌ها با اجرای عملیات بیولوژیک بیومکانیک و مکانیکی با هدف بهره برداری بهینه از نزولات جوی و تقویت سفره‌های آب زیرزمینی و کاهش خطرات و زیان های سیل و خصوصاً کاهش خسارات فرسایش خاک که میزان بسیار بالایی را در استان دارا می باشد اجرا می گردد.

 وی وضعیت فرسایش خاک در دنیا را به طور متوسط حدود ۵ تن در هکتار در سال عنوان کرد وگفت این میزان در کشور ایران حدود ۱۵ تن در هکتار در سال می باشد ولی در استان چهارمحال و بختیاری بین ۱۵ تا ۲۰ تن در هکتار در سال گزارش شده است که حتی در بعضی از نقاط استان که دارای توپوگرافی شدید می باشد حدود ۲۵ تن در هکتار در سال می باشد.

 سید اسماعیل صالحی بیان داشت از این رو اجرای عملیات بیولوژیکی، بیومکانیکی و مکانیکی خصوصا مدیریت اصولی و فنی در بهره‌برداری از طرح‌های منابع طبیعی می‌تواند در کاهش خسارات و فرسایش خاک در استان اثربخش باشد به همین منظور با توجه به اهمیت موضوع و عنایات مقام معظم رهبری به حوزه منابع طبیعی و محیط زیست مبلغ۲۱۷ میلیارد ریال از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی جهت اجرای فعالیت های مکانیکی، بیومکانیکی و بیولوژیکی در عرصه‌های منابع طبیعی استان اختصاص داده شده است. 

وی بیان داشت در سال جاری ۱ پروژه پخش سیلاب ۴پروژه بند خاکی و در ۲ حوضه پروژه بندهای گابیونی و در تعداد ۲۷ حوضه پروژه بندهای سنگی ملاتی در حوزه فعالیت های مکانیکی آبخیزداری با اعتباری بالغ بر ۱۶۸میلیارد و ۶۰۰ میلیون ریال با درصد پیشرفت فیزیکی ۳۰ درصد در حال اجرا می باشد.

 صالحی افزود در حوزه فعالیت بیولوژیک تعداد ۴ پروژه در بخش جنگل در سطح ۲۴۲ هکتار با غنی سازی بذر و نهال و ۳۴ پروژه در بخش مرتع در سطح ۴۴۰۰هکتار عملیات بذرکاری با اعتباری بالغ بر ۴۳میلیارد و ۸۷۲ میلیون ریال با درصد پیشرفت فیزیکی ۲۵ درصد در حال اجرا می باشد.

 مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری گفت همچنین با اعتباری بالغ بر ۴میلیارد و ۹۰۰ میلیون ریال عملیات بیومکانیک جنگل در ۵ پروژه در سطح ۲۹۱ هکتار شامل احداث هلالی آبگیر با پیشرفت فیزیکی ۲۵ درصد در حال اجرا می باشد.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج