آفات یکی از اصلیترین عاملان تخریب جنگلهای زاگرس
کارشناس گیاهپزشکی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه آفات به یکی از اصلیترین عاملان تخریب جنگلهای زاگرس تبدیل شده است، افزود: هم اکنون ۲۰ هزار هکتار از سطح اراضی جنگلی استان درگیر آفت جوانهخوار و برگخوار است.
سید احمد موسوی افزود: آفات در اکوسیستم به ۲ دسته آفات اولیه و ثانویه تبدیل میشود که آفت برگخوار، جوانهخوار آفت اولیه است و این آفات که تک نسلی هستند و یک بار در سال حاضر میشوند و به دلیل اینکه برگخواری شدید دارند با حضور در یک منطقه درختان را عاری از برگ میکنند.
وی اظهار داشت: با هجوم آفت جوانهخوار و برگخوار بلوط و بیبرگ شدن درختان به دلیل ناآگاهی برخی از جوامع محلی نسبت به اینکه این درختان ۶۰ روز پس از اینکه درگیر آفات شدند، برگ خواهند داد اقدام به قطع درخت میکنند که این مساله ضربه سنگینی به درختان وارد میکند.
موسوی به از دست دادن قدرت میوهدهی این درختان پس از درگیری با آفت جوانهخوار بلوط اشاره کرد و گفت: درختی که ضعیف شده، بوی مرگ از خود خارج میکند و آفات ثانویه از جمله سوسکها به درختان حمله میکنند و از داخل درخت را مورد حمله قرار داده و تیر خلاص را به درخت میزند و باعث خشگیدگی درخت میشود.
وی اظهار داشت: لردگان یکی از شهرستانهای بحرانی است که بیشترین سطح درگیری با آفت جوانه خوار بلوط را دارد و اکوسیستم این شهرستان ناپایدار شده است که برای مقابله با این آفت نیاز به یک مبارزه یکپارچه است.
موسوی افزود: با توجه به اینکه مبارزه یکپارچه با این آفت انجام نمیشود و هر ساله مشکلات و علتهای جدید زمینه بروز و افزایش آفات را افزایش میدهد، جمعیت آفت جوانه خوار بلوط هرساله رو به افزایش است و کانونهای جدید درگیر آفت میشود.
موسوی بر افزایش همکاری مرکز تحقیقات با مراکز دانشگاهی و همچنین اداره کل منابع طبیعی برای انجام تحقیقات جدید و اصولی برای شناسایی علل افزایش این آفات و ارائه راهکار برای مقابله و پیشگیری از شیوع آفات در مناطق سالم تاکید کرد و گفت: انجام مبارزه یکپارچه درسطح جنگلهای زاگرس یک راهکار و مبارزه با آفت است که باید در سراسر جنگلهای زاگرس به صورت هوایی انجام شود.
۸۰ درصد آفات و بیماریها در جنگلهای زاگرس شناسایی نشده است
کارشناس گیاهپزشکی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه ۸۰ درصد آفات و بیماریهای جنگلهای زاگرس تاکنون شناسایی نشده است، افزود: انجام طرحهای تحقیقاتی در حوزه مبارزه با آفات و سمشناسی در بخش جنگل یک ضرورت است تا آفات جدید شناسایی شوند و در آینده این آفات به آفت خطرناک و مضر برای جنگل تبدیل نشود و با بحران مواجه نشویم.
موسوی بر شناسایی کانونهایآلوده به آفات و انجام سمپاشی و محلول پاشی در این کانونها تاکید کرد و گفت:برای سمپاسی هر هکتار جنگل بیش از ۸۰۰ هزار تومان اعتبار نیاز است که با اعتبار تخصیص داده شده، درصد کمی از کانونهای آلوده استان محلولپاشی شده است.
وی به انجام کارهای تحقیقاتی همزمان با انجام فعالیتهای سمپاشی و محلولپاشی در کانونهای شیوع آفات اشاره کرد و افزود: مبارزه با آفت جوانهخوار و احیای جنگلهای زاگرس به عزم عمومی و ملی نیاز دارد.
از بین بردن گونههای بومی و اندمیک جنگلی یکی از علل افزایش آفات و ملخهاست
موسوی با اشاره به توسعه غیراصولی کشت دیم در زیراشکوب جنگلها و انجام شخم و شیار که منجر به تخریب زیراشکوب جنگل و از بین رفتن فلور جنگل میشود، افزود: برخی حشرات مانند ملخ به صورت طبیعی در اکوسیستم جنگلی با جمعیت نرمال قرار دارند در صورتی که در برخی مناطق جنگلی که مردم کشت زیراشکوب جنگل دارند دشمن طبیعی این حشرات را ازبین رفته است و گونه خوش خوراک (مانند لوبیاو نخود) برای تغذیه این حشرات و ملخها کشت میکنند که این امر باعث افزایش جمیعت ملخها و حشرات شده است که حالت طغیانی پیدا میکنند.
به گفته وی،وجود حشرات و ملخ ها در جنگلها و مراتع یک امر طبیعی است و زمانی که تعداد آنها از حالت طبیعی خارج شده و به مرجله طغیانی برسند، برای جنگل و مرتع خطرآفرین هستند و دشمنهای طبیعی نیز برای از بین بردن آنها اثر گذار نیست و باید از روشهای سم پاشی و محلول پاشی استفاده کرد.
وی افزود: حفظ گونههای اندمیک و توسعه کشت آنها یک ظرفیت است که دشمنان طبیعی را گسترش دهیم.
ارسال به دوست