سند خاک را به نام درخت باید زد
صدای سرفه کردن درخت زیر انبوه هوای دودآلود این همه خودرو را چکاوکان جنگل بلوط شنیدهاند و خوب میدانند روزگاری این درخت خانه سنجابهای زاگرسی بود.
قرار بود اینجا همه گیاهان خودرُو باشند، اما انبوه خُودروها و ماشینها و ساختمانها سیمانی آنقدر جا را برای جنگل تنگ کرده است که شاید روزگاری ورقهای آهنین خودروها، جایگزین برگها آویزان شده درختان شوند.
کار جنگل و درخت چیست؟
خاصیت درخت و جنگل این است که هر هکتار آن ۶۷ تن گرد و غبار را در سال جذب میکند و هر هکتار جنگل هزاران تن اکسیژن تولید میکند.
علاوه بر آن نگهداشت آب و انتقال به سفرههای زیرزمینی از خصلت جنگل است و در سطح جنگلهای زاگرس ایران ۶ میلیارد مترمکعب معادل ۴۰ درصد از آب کشور توسط پوشش گیاهی ذخیره و به تدریج آزاد میشود.
بیتوجهی به بخش جنگلهای زاگرس و محیطزیست منجر به تخریب اکوسیستم و زوال جنگل میشود که این بیتوجهی ملموس نیست و تبعات ان در آینده گریبانگیر بشر خواهد شد.
حدود پنج میلیون هکتار از وسعت کشور را جنگلهای زاگرس تشکیل میدهد که ساکنان زیادی از شمال غرب تا جنوب غرب کشور در حاشیه این اراضی زندگی میکنند و معیشت آنها وابسته به جنگل و منابع طبیعی است و با روشهای سنتی از جمله دامداری و زراعت از این موهبت الهی استفاده میکنند.
به عقیده کارشناسان، جنگلهای زاگرس قدمتی چندین هزار ساله دارد و قدمت این جنگلها به واسطه سازگاری و حضور برخی گونههای درختی در بومسازگان و سیر تکاملی طولانی این گونهها مشخص شده است.
حدود پنج میلیون هکتار از وسعت کشور را جنگلهای زاگرس تشکیل میدهد که ساکنان زیادی از شمال غرب تا جنوب غرب کشور در حاشیه این اراضی زندگی میکنند و معیشت آنها وابسته به جنگل و منابع طبیعی است و با روشهای سنتی از جمله دامداری و زراعت از این موهبت الهی استفاده میکنند.
بهرهبرداری بیرویه، خشکسالی و تغییر اقلیم از مهمترین دلایل تخریب عرصههای جنگلی به خصوص جنگلهای زاگرس است که مساحت جنگلهای زاگرس را از ۱۲ میلیون هکتار به پنج میلیون هکتار کاهش داده است و در برخی مناطق جنگلی اثری از گونههای جنگلی وجود ندارد.
سرانه جنگل در ایران به ازای هر نفر چقدر است؟
معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری با تاکید بر اینکه سرانه فضای جنگلداری شهری در کشور در مقایسه با متوسط جهانی آن بسیار پایین است، گفت: در حال حاضر سرانه فضای سبز در کشور هفت مترمربع است در حالیکه میانگین جهانی آن ۲۰ مترمربع اعلام شده است.
نقی شعبانیان افزود: بر اساس ماده ۲۲ قانون هوای پاک باید سرانه فضای سبز شهری تا سال ۱۴۰۶ به ۱۵ مترمربع برسد.
طرح نهضت ملی کاشت درخت
معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیر داری اجرای طرح مردمی تولید یک میلیارد نهال در کشور را مهمترین اقدام برای تحقق این هدف عنوان کرد و گفت: در سالهای گذشته طرحهای بسیاری در این حوزه تدوین و اجرا شده که برخی موفق و برخی نیز ناموفق عمل کرده بود از همین رو با آسیبشناسی برنامههای گذشته طرح مردمی تولید یک میلیارد نهال تدوین شد و امید است طی چهار سال آینده این برنامه با کمترین اشتباه اجرا و به اهداف موردنظر خود برسد.
شعبانیان با بیان اینکه کمیت و کیفیت سطح جنگلی کشور خوب نیست، اظهار داشت: در سالهای اخیر تخریب جنگلها شدت گرفته است و این موضوع مشکلات زیستمحیطی بسیاری از جمله بلایای طبیعی نظیر سیل، افزایش گازهای گلخانهای و شدت ریزگردها را به دنبال داشته است.
وی با اشاره به شکلگیری نهضت جنگلکاری در جهان، تصریح کرد: نتایج علمی، جنگلکاری را بهترین و امنترین راهکار برای کاهش مشکلات زیستمحیطی میداند از همین رو در کشورهای دنیا اقدامات قابل توجهی در خصوص کاشت نهال و جنگلکاری شکل گرفته است.
این کارشناس با اشاره به آغاز طرح مردمی تولید و کشت یک میلیارد نهال در کشور، خاطرنشان کرد: این طرح با چهار هدف احیای جنگلهای موجود، توانمندسازی جوامع محلی با اجرای طرح زراعت چوب، جلوگیری از گسترش بیابانها و ریزگردها و ارتقای سرانه فضای سبز وارد مرحله اجرا شده است.
ارسال به دوست