تمام مناطق چهارمحال و بختیاری مستعد فرسایش خاک است

تاریخ انتشار : 1398/09/11 - ساعت انتشار: ٠٨:٢٨ - گروه خبری : اخبار قدیمی

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری گفت: با توجه به شرایط توپوگرافی، پستی و بلندی استان متاسفانه تمام مناطق آن مستعد فرسایش خاک هستند، به گونه‌ای که در هر بار بارندگی آب گل‌آلودی که از منطقه خارج می‌شود فرسایش خاک را تشدید می‌کند.

 به گزارش خبرگزاری ایسنا؛ مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری گفت: با توجه به شرایط توپوگرافی، پستی و بلندی استان متاسفانه تمام مناطق آن مستعد فرسایش خاک هستند، به گونه‌ای که در هر بار بارندگی آب گل‌آلودی که از منطقه خارج می‌شود فرسایش خاک را تشدید می‌کند.

علی محمدی‌مقدم ۱۰ آذرماه در سومین همایش استانی روز جهانی خاک، با اشاره به اینکه خاک به عنوان عامل اصلی در  بحث کشاورزی بسیار حائز اهمیت است، اظهار کرد: کنده شدن ذرات خاک و انتقال آن‌ها از جای خود به جای دیگر را فرسایش خاک می‌گویند که عامل اصلی فرسایش خاک از بین رفتن پوشش گیاهی است.

وی افزود: در چهارمحال و بختیاری فرسایش بادی وجود ندارد، اما به دلیل پستی، بلندی و شرایط توپوگرافی استان فرسایش آبی وجود دارد و  امسال برای اجرای طرح‌های آبخیزداری و آبخوان‌داری در بخش‌های بیولوژیک، بیومکانیک و مکانیک از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی ۴۰ میلیارد تومان اعتبار اختصاص داده شد که این اعتبارات به جلوگیری از فرسایش خاک کمک می‌کند.

محمدی‌مقدم گفت: آنچه نیاز است که به آن توجه شود حفظ پوشش گیاهی است که متاسفانه  شخم و شیار در اراضی شیب‌دار موازی با شیب زمین،  فرسایش خاک را تشدید می‌کند.

وی از بین رفتن پوشش گیاهی، جنگل تراشی، از بین رفتن مراتع، تغییر کاربری و تبدیل اراضی مرتعی به کشاورزی را در  تشدید فرسایش خاک موثر دانست و تاکید کرد: باید بحث فرسایش خاک مورد توجه جدی مسئولان قرار گیرد  و اعتباراتی در این زمینه اختصاص داده شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان با اشاره به وقوع سیل ابتدای سال در استان، تصریح کرد: اقدامات و دخالت‌های بی‌رویه انسان موجب می‌شود نعمت بارش به نغمت تبدیل شود، در صورتی که از خاک و آب به صورت اصولی بهره‌برداری شود این حوادث رخ نخواهد داد.

وی افزود: بیشترین خسارت‌‎ها در سیل ابتدای سال به اراضی کشاورزی، تاسیسات، روستاها و شهرها وارد شد که در آن محل‌ها اقدامات آبخیزداری انجام نشده بود، اما هر کجا این اقدامات انجام شده بود خسارتی به دنبال نداشت.

محمدی‌مقدم گفت: با توجه به شرایط توپوگرافی، پستی و بلندی استان متاسفانه تمام مناطق آن مستعد فرسایش خاک است، به گونه‌ای که در هر بار بارندگی آب گل‌آلودی که از منطقه خارج می‌شود فرسایش خاک را تشدید می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: اقدامات آبخیزداری در یک‌سوم مساحت استان انجام شده که به نوعی کنترل فرسایش خاک را به همراه دارد، اما نیاز است اعتبارات خاصی در بحث جلوگیری از فرسایش خاک اختصاص داده شود تا بتوان تمام مساحت و حوضه‌های آبخیز استان را تحت پوشش قرار دهیم.

در ادامه ذبیح‌الله غریب رئیس جهاد کشاورزی استان گفت: بدون نگاه آمایش سرزمین و توجه به بحث حفاظت از خاک نباید طرح‌ها و برنامه‌های توسعه‌ای اجرا شود، چرا که بی‌توجهی به این امر موجب می‌شود، خسارت‌های بسیاری بر خاک وارد شود که استمرار این تخریب موجب صدمه زدن به چرخه تولید در حوزه‌های مختلف از جمله غذا خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: ۸۵ تا ۹۰ درصد مساحت استان عرصه ملی است که استفاده اقتصادی از خاک در استان بسیار بالاست، گرچه تغییرات اقلیم آسیب جدی به منابع طبیعی وارد می‌کند.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج