بیمه زراعت چوب در چهارمحال و بختیاری اطمینان از تولید، حمایت از زارعین
برداشت میلیونها متر مکعب چوب از جنگلهای کشور طی دهههای اخیر باعث شد تا مسئولان احساس کنند که حفاظت از جنگلها نیاز به برنامهای جامع و مدون دارد. البته با توجه به گستردگی میزان جنگلها در ایران، هر طرحی که در رابطه با حفاظت از این منابع مطرح میشود به بودجه کلانی احتیاج دارد.
سرويس ايران جوان آنلاين: همیشه بیمه به عنوان مهمترین دغدغه کشاورزان در عرصههای مختلف مطرح بوده است. سرما، خشکسالی، آفت و حوادث غیرمترقبه، عواملی هستند که باغات و زمینهای زراعی را تهدید میکنند و هر کدام از آنها میتوانند در کمترین زمان ممکن، دسترنج یکسال فعالیت و تلاش و سرمایه صدها کشاورز را هدر بدهد. اما حالا اتفاق خوبی در چهارمحال و بختیاری رخ داده و آن هم اینکه رئیس اداره فنی جنگلداری و جنگلکاری منابع طبیعی این استان از بیمه طرحهای زراعت چوب و صنوبرکاری در این استان خبر داده است. کاری که با بالا بردن اعتماد در بین فعالان این عرصه، میتواند باعث افزایش کاشت و حفاظت از این درختان شود.
برداشت میلیونها متر مکعب چوب از جنگلهای کشور طی دهههای اخیر باعث شد تا مسئولان احساس کنند که حفاظت از جنگلها نیاز به برنامهای جامع و مدون دارد. البته با توجه به گستردگی میزان جنگلها در ایران، هر طرحی که در رابطه با حفاظت از این منابع مطرح میشود به بودجه کلانی احتیاج دارد. با این حال تاکنون طرحی که بتواند جنگلها را همراه با ملاحظات اکولوژیکی، اقتصادی و اجتماعی آنها حفظ کند هم در سازمانها و نهادهای مرتبط به چشم نخورده است.
اطمینان از تولید و حمایت از زارعین
بحث تنفس جنگلها، طرحی است که با تمام انتقادهایی که بر آن وارد شده، میتواند تا حدودی به داد درختان بیپناه برسد.
بر همین اساس و با توجه به طرح تنفس جنگلهای شمال و برنامهریزی سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور برای ممانعت و توقف طرحهای بهرهبرداری و برداشتن چوب از این جنگلها، نقش توسعه زراعت چوب به منظور تأمین چوب مورد نیاز قابل توجه و از اهمیت بالایی برخوردار است. کاری که موجب شده تا در چهار محال و بختیاری تصمیمات خوبی اتخاذ شود. در همین رابطه، رئیس اداره فنی جنگلداری و جنگلکاری منابع طبیعی استان از بیمه طرحهای زراعت چوب و صنوبرکاری خبر داده است. علیحسین امینی با بیان اینکه در این راستا و با توجه به اهمیت موضوع و سیاستهای اجرایی و حمایتهای صندوق بیمه کشاورزی در بخش منابع طبیعی و آبخیزداری، طرح «بیمه منابع طبیعی و زراعت چوب» در راستای اطمینان از تولید و حمایت از زارعین صنوبر در این استان اجرا میشود، به ایسنا گفته: «مجریان طرحهای جنگلکاری اقتصادی یک تا سه سال در قالب ماده ۳ قانون حفاظت و بهرهوری جنگلها، مراتع و آبخیزداری و مجریان طرحهای صنوبرکاری که قلمستان آنها زیر سه سال سن دارد، میتوانند نسبت به بیمه مزارع و طرحهای جنگلکاری خود مبادرت کنند.»
وی سایر موارد تحت پوشش این طرح را علاوه بر زراعت چوب در حوزه منابع طبیعی، شامل مرتع (قشلاقی و ییلاقی)، عملیات اصلاحی مراتع و عملیات بیولوژیک آبخیزداری بیان کرد و ادامه داد: «در این موارد عوامل خطر در بیمه عمومی شامل سرما و یخبندان، سیل، طوفان و در بیمه تکمیلی علاوه بر عوامل خطر عمومی عامل خطر خشکسالی نیز تحت پوشش خواهد بود.» امینی با بیان اینکه در این طرح حدود ۶۵ درصد از حق بیمه مربوطه از سوی دولت به صورت یارانه پرداخت میشود، خاطرنشان کرد: «مجریان میتوانند با مراجعه به ادارات منابع طبیعی و آبخیزداری در شهرستانهای تابعه و ارائه طرح خود از مزایای این طرح بهرهمند و نسبت به بیمه آن اقدام کنند.» طرح تنفس جنگل که به عنوان یکی از پر سرو صداترین طرحهای اجرایی در این زمینه مطرح بوده، حالا میتواند با حمایت از فعالان این عرصه، بسیاری از نگرانیهای آنان را رفع کند. مبنای طرح جنگلداری احیای جنگل است و براساس آن برداشت اصولی و با مجوز از جنگل به موازات حفاظت و جنگلکاری با مقیاس بزرگتر میباشد که مجریان طرحهای جنگلداری هزینههای کلانی را جهت حفاظت و احیای جنگل متحمل میشوند. ارتباط انسان با جنگل تنها محدود به طرحهای جنگلداری نیست و دستاندازیها و دخالتهای انسانی بسیاری همچون قاچاق، جنگل خواری افراد سودجو، چرای دام و هزاران مورد دیگر در جنگل صورت میگیرد که بسیاری از آنها بهرغم دیده نشدن، ضرر و زیانی جبران ناپذیر به این منابع وارد میکنند، در واقع در این بین تنها دخالتی که اصولی و متکی بر موازین علمی است و تنها فعالیتی که ضامن بقای جنگل است، وجود طرحهای جنگلداری و بهرهبرداری است و اگر حمایتها از آن گسترش یابد حتماً روزهای خوشی در انتظار جنگلهای ایران خواهد بود.
ارسال به دوست