برداشت بدون مجوز محصولات فرعی از جنگلها و مراتع استان ممنوع است
معاون فنی ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه برداشت محصولات فرعی از جنگلها و مراتع چهارمحال و بختیاری بدون تهیه طرح مطالعاتی و اخذ مجوز ممنوع است، گفت: بهرهبرداران برای اخذ مجوز، طرح بهرهبرداری و بررسی شرایط فنی لازم باید به ادارات منابعطبیعی شهرستانها مراجعه کنند.
به گزارش روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری و به نقل از فارس، هومان خاکپور معاون فنی ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه برداشت محصولات فرعی از جنگلها و مراتع چهارمحال و بختیاری بدون تهیه طرح مطالعاتی ممنوع است، گفت: بهرهبرداران برای اخذ مجوز، طرح مطالعاتی و بررسی شرایط فنی لازم باید به ادارات منابعطبیعی شهرستانها مراجعه کنند.
معاون فنی ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه 307 هزار هکتار از جنگلهای زاگرس در استان ما قرار دارد، افزود: نیمی از یک میلیون و 93 هزار هکتار مراتع موجود در استان را گونزارها تشکیل میدهد که در برخی مناطق دارای محصولات فرعی چون گزنگبین و کتیرا است.
وی با بیان اینکه ممنوعیت بهرهبرداری از محصولات فرعی جنگلی و مرتعی در استان امسال با تأکید بیشتری پیگیری میشود، افزود: در صورت مشاهده برداشت بدون اخذ مجوز و شرایط فنی لازم با متخلف یا متخلفان برابر مقررات برخورد میشود.
حفظ درختان بهعنوان سرمایه اصلی در اولویت است
خاکپور با بیان اینکه نباید به رویشگاههای جنگلی و مرتعی نگاه تجاری داشت بلکه اولویت نخست حفظ سرمایه اصلی یعنی همان درختان بنه و بوتههای گون است و در کنار حفظ و نگاهداری، درآمدزایی هم باید ایجاد شود، توضیح داد: اولویت بهرهبرداری از محصولات فرعی جنگل و مرتع و اخذ مجوزهای لازم با جوامع محلی، جنگلنشینان و مرتعداران است تا از این طریق انگیزه مشارکت ذینفعان اصلی در حفاظت از جنگلها و مراتع فراهم شود.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر مشکل اصلی منابعطبیعی در بحث حفاظت از اراضی ملی و جنگلها کمرنگ شدن انگیزههای مشارکت است، عنوان کرد: یکی از راههای ایجاد و ترغیب جوامع محلی این است که مراتع و جنگلها را اقتصادی کنیم تا در معیشت و زندگی مرتعداران و جنگلنشینان تأثیرگذار باشد و سبب افزایش درآمد خانوارها شود.
معاون فنی ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه محصول فرعی در جنگلهای زاگرس عمدتا همان صمغ درختان بنه(سقز) است که در صنایع آرایش و بهداشتی و صنعتی مصرف داشته و از ارزش اقتصادی بالا با ظرفیت صادرات برخوردار است، گفت: در سالهای گذشته به دلیل برداشت بیرویه این محصول، خشکسالی و بهرهبرداریهای غیراصولی، جنگلهای زاگرس به سمت خشکیدگی و تنش رفت و در این شرایط این جنگلها با محدودیت برداشت محصولات فرعی روبهرو شده است و دیگر درختان بنه شادابی لازم را برای برداشت محصول ندارد.
برداشت بدون برنامه کتیرا و گزنگبین پوشش گیاهی را خشک میکند
وی با بیان اینکه همچنین در بخش مرتع برداشت بدون برنامه و غیراصولی دو محصول گزنگبین و کتیرا که صرفه اقتصادی بالایی دارد باعث خشک شدن این نوع پوشش گیاهی در سالهای بعد میشود، گفت: به طور مثال خراشی که قرار است روی ساقه گون داده شود اگر براساس اصول فنی نباشد باعث خشک شدن گون میشود.
خاکپور ادامه داد: در فرآیند تهیه طرح مطالعاتی بهرهبرداری، از منطقه مورد نظر بازدید و وضعیت موجود گونههای گون و بنه، مشخصات کلی اکوسیستم جنگلی و مرتعی به لحاظ وضعیت اکولوژیکی و محیطی و تابآوری در برابر بهرهبرداری، بررسی میشود و با لحاظ این اطلاعات بدست آمده از مطالعات صورت گرفته، مجوز بهرهبرداری از محصولات فرعی جنگلی و مرتعی و یا دستور ممنوعیت بهرهبرداری صادر میشود.
ارسال به دوست