نرخ فرونشست سالانه زمین در کشور ۲۰سانتیمتر است

تاریخ انتشار : 1400/09/17 - ساعت انتشار: ١١:٢٤ - گروه خبری : اخبار قدیمی

رییس گروه تثبیت فرسایش توده‌ای و زمین لغزش سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: نرخ فرونشست سالانه زمین در ایران بالاتر از حد بحران و ۲۰ سانتیمتر است .

رییس گروه تثبیت فرسایش توده‌ای و زمین لغزش سازمان جنگلها، مراتع و  آبخیزداری کشور گفت:  نرخ فرونشست سالانه زمین در ایران بالاتر از حد بحران  و ۲۰ سانتیمتر است .

بهمن اکبری روز سه‌شنبه در حاشیه بررسی دشت خانمیرزا در گفت وگو با خبرنگار  پیام طبیعت افزود: بحث فرونشست زمین از سال‌های گذشته مورد تاکید کارشناسان و مدیران ارگان‌های مختلف قرار داشت و از این بحران به  سرطان خاموش و مرگ آبخوان‌ها یاد شده است و از ۲ سال گذشته نیز با افزایش میزان فرونشست زمین در کشور، حساسیت عمومی به این مساله بیشتر از گذشته شده است.

وی به تخصیص اعتبار ناچیز برای مقابله و جلوگیری از این بحران از ۲ سال گذشته اشاره کرد و گفت: با بحرانی شدن این موضوع، تخصیص این میزان اعتبار جوابگو نیست و باید طرح‌های مختلف از جمله مدیریت منابع آب به خصوص آب‌های زیرمینی در سطح کشور انجام شود.

به گفته وی، در سال‌های گذشته فعالیت‌هایی که در حوزه مقابله و پیشگیری از فرونشست زمین در کشور از جمله پایش و اندازه‌گیری میزان فرونشست زمین، اجرای طرح تعادل‌بخشی و مقابله با چاه‌های غیرمجاز و شناسایی و پلمب چاه‌های غیر مجاز اجرایی شده است.

وی بر اجرای طرح مدیریت منابع آب در ایران به خصوص منابع آب‌های زیرزمینی به عنوان یک راهکار برای مقابله و پیشگیری از بحران فرونشست زمین تاکید کرد و گفت:هم‌اکنون سطح آب زیرزمینی در کشور افت شدید دارد و این امر باعث بروز پدیده فرونشست زمین شده است.

اکبری اظهار داشت: با اجرای طرح مدیریت منابع آب میزان برداشت آب، میزان تخصیص حق‌آبه و بیلان دشت‌ها مشخص می‌شود تا بیش از ظرفیت از آب‌های زیرزمینی دشت‌ها و همچنین از دشت‌های با بیلان منفی، برداشت آب انجام نشود.

وی به اجرای طرح تغذیه مصنوعی دشت‌ها و آبخوان‌ها در دشت‌ها به عنوان یک راهکار دیگر برای پیشگیری، مقابله، مهار و کاهش فرونشست زمین اشاره کرد و گفت: اجرای طرح‌های تغذیه مصنوعی سفره‌های آب زیرزمینی از جمله اجرای طرح‌های آبخیزداری، پخش سیلاب باعث می‌شود که ذخایر آب زیرزمینی افزایش پیدا کند و منابع آب مدیریت شود.

سفره های آب زیر زمینی ۵۰ درصد دشت‌های کشور بیلان منفی دارند

رییس گروه تثبیت فرسایش توده‌ای و زمین لغزش سازمان جنگل، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: هم اکنون سفره‌های آب زیرزمینی ۵۰ درصد دشت‌های کشور بیلان منفی دارد و اجرای طرح‌های تغذیه مصنوعی این دشت‌ها یک راهکار برای مقابله با فرونشست و مهار آن است.

وی به بحرانی بودن وضعیت دشت‌های چهارمحال و بختیاری اشاره کرد و گفت: این استان با میانگین متوسط بارش ۶۰۰ میلیمتر به دلیل برداشت بی‌رویه آب به عنوان یکی از استان‌هایی است که با بحران فرونشست زمین مواجه است و هم‌اکنون دشت خانمیرزا با ۴۰ متر افت آب‌های زیر زمینی دچار فرونشست شده است.

اکبری با تاکید بر اینکه دشت‌های چهارمحال و بختیاری، دشت‌های میان کوهی هستند و ضخامت آبرفت‌ها و ذخیره آب زیرزمینی در این استان زیاد نیست، گفت: برداشت خیلی کم آب نیز در این استان شرایط آبخوان‌ها را در شرایط خاص و بحرانی قرار می‌دهد که دچار فرونشست شوند.

این مسوول سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری اظهار داشت: هم اکنون فرونشست زمین در استان در شرایط بحرانی قرار گرفته و سالانه بیش از ۱۸ سانتیمتر است که اجرای فعالیت‌های تغذیه مصنوعی آب، پخش سیلاب و اجرای طرح‌های آبخیزداری با همکاری وزارت نیرو و سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری در این دشت‌ها ضروری است.

وی به اجرای طرح پخش سیلاب در دشت خانمیرزا از سال گذشته اشاره کرد و گفت: با اجرای این طرح و همچنین مدیریت منابع آب و برداشت کمتر از چاه‌ها میزان فرونشست زمین در این دشت مهار خواهد شد.

چهارمحال و بختیاری حوضه آبخیز سه رودخانه کارون، زاینده‌رود و بخشی از دز است که حفظ منابع آب و خاک از ضرورت‌های توسعه کشاورزی به‌شمار می‌رود.

 

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج