اصلاح الگوی کشت یک راهکار برای مقابله با شوری و فرسایش خاک است

تاریخ انتشار : 1400/09/22 - ساعت انتشار: ٠٩:٢١ - گروه خبری : اخبار قدیمی

به طور میانگین در دنیا ۴۰۰ سال برای تولید خاک زمان نیاز است که این میزان در کشور ما ۲ برابر است.

رییس اداره آموزش، ترویج و مشارکت مردمی اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری به مناسبت روز جهانی خاک  با اشاره به اهمیت خاک در بحث امنیت غذایی کشور گفت: اصلاح الگوی کشت راهکاری برای مقابله با شوری و فرسایش خاک است.

هومان خاکپور افزود: فرسایش خاک، شور شدن خاک، آلودگی خاکی از مهمترین تهدیدهای است که در سال‌های اخیر خاک را به سمت نابودی می‌برد و در کشور ما شرایط خاک بسیار حساس تر از آسیا و جهان است و براساس آمار کشور رتبه نخست از دست روی و فرساش خاک را در دنیا دارد و این امر به شدت نگران کننده است.

به گفته وی، میانگین فرسایش خاک در استان بیشتر از میانگین کشوری است و این امر به دلیل کوهستانی بودن و وجود مناطق پرشیب یک تهدید برای استان است که با تخریب پوشش گیاهی حساسیت نسبت به فرسایش خاک افزایش پیدا می‌کند.

وی اظهار داشت: با توجه به اینکه هر تن خاک ۲۸ دلار ارزش‌گذاری شده و سالانه بیش از ۲ میلیارد تن در کشور فرسایش خاک وجود دارد، سالانه بیش از ۵۶ میلیارد دلار خسارت از دست رفتن خاک در کشور است .

رییس اداره آموزش، ترویج و مشارکت مردمی اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان به پایین بودن میزان خاکزایی در کشور اشاره کرد و گفت: به طور میانگین در دنیا ۴۰۰ سال برای تولید خاک زمان نیاز است که این میزان در کشور ما ۲ برابر است و با توجه به اینکه کشور در نوار خشک زمین قرار دارد هر چه فاصله بین خاکزایی و از دست رَوی خاک کمتر باشد مدیریت و پایداری خاک افزایش پیدا می‌کند.

خاکپور افزود: خاک جزء منابعی است که قوانین هیچ کشور اجازه صادرات آن را ندارد و امنیت غذایی نیز وابسته به خاک است و در صورتی که خاک از دست برود امنیت غذایی  ،پوشش گیاهی، جنگل‌ها و مراتع نیز از بین می رود.

وی به شور شدن خاک در برخی مناطق کشور اشاره کرد و گفت: شوری خاک باعث از بین رفتن کارکردهای خاک می‌شود که این امر به دلیل بهره‌برداری بیش از حد و غیرمتعارف از آبهای زیرزمینی است.

هومان خاکپور به بی خاک‌ورزی و کم خاک‌ورزی به عنوان مهمترین کار در کاهش فرسایش خاک اشاره کرد و گفت: در این نوع کشاورزی، کمترین دستکاری و شخم وشیار در خاک و ساختمان خاک ایجاد می‌شود که با استفاده از فناوری(تکنولوژی) جدید بذر را داخل خاک می‌کارند و نیاز به شخم زدن نیست.

وی افزود: تنوع الگوی کشت، آیش گذاشتن زمین نیز یک فرصت برای احیا و کمک کردن به حاصلخیزی خاک است و استفاده از کودهای شیمیایی که به حاصلخیزی خاک کمک می‌کنند از دیگر راهکارهی تقویت ساختار و تقویت خاک و جلوگیری از فرسایش خاک است.

خاک یک میراث از گذشته برای  آیندگان است،پیشنهاد می شود به صورت همگانی از خاک به عنوان یکی از گرانبهاترین هدیه‌های الهی در کنار، آب و هوا حفاظت شود.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج