ضرورت ایجاد ستاد احیای جنگلهای زاگرس مانند ستاد احیای دریاچه ارومیه

تاریخ انتشار : 1401/03/18 - ساعت انتشار: ١٢:٠٦ - گروه خبری : اخبار استان

هم‌اکنون زوال اکوسیستم جنگلی و مرتعی زاگرس نیاز به حساس‌سازی افکار عمومی دارد تا از ظرفیت مردمی برای احیای این اکوسیستم مانند دریاچه ارومیه استفاده شود.

هومان خاکپور رئیس اداره آموزش ترویج و مشارکت های مردمی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان در میزگرد خبری ایرنا با اشاره به اهمیت حفظ و حراست از منابع طبیعی و جنگل‌ها گفت:حساس‌سازی افکار عمومی در خصوص حراست و حفاظت از منابع طبیعی و جنگل ضروری است و باید مردم را در خصوص اثرات تخریب منابع طبیعی آگاه کنیم تا احساس خطر بیشتری کنند و عزم آنها برای حفاظت از جنگل‌ها جدی‌تر شود.

هومان خاکپور افزود: رسانه‌ها در آگاه‌سازی افکار عمومی و حساس سازی جامعه نسبت به منابع طبیعی ضروری است.

به گفته وی،هم‌اکنون زوال اکوسیستم جنگلی و مرتعی زاگرس نیاز به حساس‌سازی افکار عمومی دارد تا از ظرفیت مردمی برای احیای این اکوسیستم مانند دریاچه ارومیه استفاده شود و حساسیت عمومی مردم نسبت به زوال جنگل‌ها به عنوان مطالبه همگانی تبدیل شود تا دولت‌ها نیز نسبت به این موضوع توجه بیشتری داشته باشند.

وی بر ضرورت تشکیل و فعال شدن ستاد احیا جنگل‌های زاگرس در سطح کشور تاکید کرد و گفت: برای احیای زاگرس نیاز به همکاری بین بخشی دستگاه‌های اجرایی، مراکز تحیقیقاتی، دانشگاهها و دانشکده‌های منابع طبیعی و مردم و جوامع محلی است تا با حساس‌سازی جامعه، احیای جنگل‌های زاگرس به مطالبه عمومی تبدیل شود.

خاکپور افزود: شفافیت در آمار و اطلاعات جنگل‌ها ضروری است که هم‌اکنون در حوزه جنگل‌های زاگرس آمار دقیق و موثق در خصوص زوال گونه بلوط در جنگل‌های زاگرس و خشکیدگی جنگل از سوی نهادهای متولی از جمله سازمان جنگلها و مراتع، موسسات تحقیقاتی و مراکز دانشگاهی وجود ندارد در صورتی‌که امروزه با پیشرفت علم و دانش با کمترین امکانات و تجهیزات می‌توان سنجش از راه دور را با بهترین کیفیت انجام داد و کیفیت و وضعیت جنگل‌های زاگرس را ثبت کرد.

این فعال زیست محیطی استان مدعی شد: طبق آمار در ۱۵ سال اخیر روزانه ۶۰۰ هکتار از جنگل‌های کشور از بین رفته است که با توجه به وضعیت کنونی کشور که با خشکسالی و کم‌آبی مواجه است تخریب و زوال جنگل‌ها نیز اثر منفی در کشور خواهد گذاشت.

به گفته وی،در حوزه مدیریت جنگل و منابع طبیعی، فشارهای ساختاری و توسعه بی‌جا و بدون توجه به اثرات زیست‌محیطی تهدیدی برای محیط زیست، منابع طبیعی و جنگل‌های استان است که تخریب و زوال این اکوسیستم در تامین امنیت غذایی و همچنین ذخیره و تامین آب و منابع آبی و جلوگیری از فرسایش خاک اثر منفی خواهد داشت.

خاکپور اظهار داشت: به دلیل نبود برنامه جامع از سوی برنامه‌ریزان،برخی از مردم برای تامین معیشت و اقتصاد خود به سمت استفاده از منابع طبیعی و جنگل‌ها رفتند و از این ظرفیت الهی برای تامین اقتصاد و معیشت خانواده و رفع نیازهای ضروری خود استفاده کردند، بدون اینکه توجه به زوال اکوسیستم داشته باشند.

وی افزود:هم‌اکنون شرایط اقلیمی، اقتصادی و اجتماعی در مناطق جنگلی اجازه استقرار، توسعه و احیای جنگل و مراتع را نمی‌دهد و مجموعه عوامل مختلف از جمله استفاده بی‌رویه از این موهبت، چرای دام، آفات و بیماری، باعث تخریب اکوسیستم جنگلی شده است.

کارشناس اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مدعی شد: از پنج میلیون هکتار جنگل زاگرس بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار درگیر پدیده زوال شده است و این میزان زوال با پراکندگی بین ۱۰ تا ۸۰ درصد در عرصه جنگلی به عنوان یک فاجعه است که مقابله و پیشگیری از زوال بیشتر این عرصه‌های جنگلی به یک راهکار بلند مدت و کوتاه مدت نیاز دارد.

این فعال زیست محیطی به طغیان آفات و بیماری در جنگل‌های زاگرس به عنوان یک تهدید و یکی از عوامل زوال جنگل اشاره کرد و افزود: آفات به صورت طبیعی برای عرصه جنگلی مشکل‌زا نیستند و به عنوان یکی از اجزای اکوسیستم و مخلوقات ریز اکوسیستم جنگل و مرتع هستند و در صورتی که تعادل اکوسیستم بر هم بخورد و تعداد این آفات و حشرات بیشتر از دشمنان آنها باشد و یا دشمن طبیعی این آفات حذف شده باشد، خطرزا هستند و باعث تخریب جنگل می‌شود.

جنگل‌های زاگرس اقتصادی نیستند

این فعال زیست‌محیطی افزود: جنگل‌های بلوط زاگرس ، جنگل‌های اقتصادی نیستند و خدمات اکوسیستمی از جمله تولید آب و حفاظت از خاک دارند، در حالی‌که این جنگل‌ها و مراتع به جنگل‌ها و مراتع معیشتی تبدیل شد و این مساله باعث تخریب و زوال جنگل‌ها شده است.

به گفته وی، در ایران ۲ نوع جنگل وجود دارد که جنگل‌های تجاری تولید چوب بالای دارد و سرعت رشد درختان در این جنگل‌ها بالاست در حالی که جنگل‌های زاگرس رشد بلوط زمان‌‍بَر و طولانی است و قابل مقایسه با جنگل‌های شمال نیست.

خاکپور افزود: هم‌اکنون ۴۰ درصد آب شیرین کشور از جنگل‌های زاگرس تامین می‌شود و این جنگل‌ها از مناطق استراتژیک(راهبردی) است که باید از این جنگل‌ها حمایت و حفاظت شود تا از این جنگل‌ها در راستای تامین معیشت استفاده نشود و این جنگل‌ها در حوزه تولیدآب فعالیت داشته باشند.

وضعیت موجود جنگل‌های زاگرس ارزیابی و تحلیل وضع شود

خاکپور اظهار داشت: با گذشت ۱۰ سال از زوال جنگل‌های زاگرس، هنوز اتفاق نظر در خصوص میزان زوال و درصد خشکیدگی درختان بلوط در سطح زاگرس از سوی مرکز تحقیقات، سازمان جنگل‌ها و مراتع وجود ندارد که این مساله نیاز به تحلیل وضع موجود دارد و هم‌اکنون شفافیت و شناخت دقیقی از موضوع زوال جنگل‌های زاگرس وجود ندارد و همه دست‌اندرکاران با زاویه دید خود به این امر می‌پردازند که نبود اتحاد نظر کارشناسی یک ضعف است.

وی بر تحلیل وضع موجود و شفاف‌سازی در خصوص زوال جنگل‌های زاگرس تاکید کرد و گفت: در گام دوم باید دست‌اندرکاران در حوزه خشکیدگی جنگل‌های زاگرس و آفات و بیماری جنگل‌ها آمار وضعیت موجود را ارائه دهند تا براساس آمار دقیق و شفاف بتوان برای مبارزه با آفات و بیماری و جلوگیری از خشکیدگی جنگل برنامه‌ریزی انجام داد و اعتبار مورد نیاز را تخصیص داد.

خاکپور بر انجام مبارزه  یکپارچه در خصوص آفات و بیماری در جنگل‌های زاگرس به صورت سراسری تاکید کرد و گفت: پایش زوال جنگل‌ها و همچنین مبارزه با آفات و بیماری باید به عنوان مسئولیت اجتماعی در بین جوامع محلی و مسوولان استانی و کشوری تبدیل شود تا با یک برنامه راهبردی و با یک نگاه تلفیقی بسته‌های حمایتی برای جلوگیری از زوال و مبارزه با آفات در جنگل‌ها را ارائه داد.

این فعال زیست‌محیطی اظهار داشت: استفاده از ظرفیت مردمی، دانشگاهی و همیاران طبیعت یک راهکار برای مبارزه یکپارچه با آفات در سطح اراضی جنگلی است که از سرایت آفات از مناطق آلوده به مناطق سالم جلوگیری شود.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج